ændre vaner

At ændre vaner og opbygge gode eller erstatte dårlige vaner med bedre, kan ofte virke som en udfordrende proces. Vi falder let tilbage i gamle mønstre, især når vanerne har været en del af vores liv i lang tid. Her kommer NLP (Neuro-Lingvistisk Programmering) coaching ind som et effektivt redskab til at bryde og ændre disse vaner og skabe nye, mere positive mønstre. NLP hjælper med at forstå og ændre de tankeprocesser, der ligger bag vores handlinger, hvilket gør det muligt at skabe varig forandring.

Alle kæmper med dårlige vaner, men ikke alle er klar over det. Der er skrevet utallige bøger om gode og dårlige vaner.

I denne artikel ser vi på, hvordan du kan bruge NLP coaching til at ændre vaner, og vi slutter med en case om Tobias, der gennem et coachingforløb lærte at erstatte en dårlig vane med en god.

Hvordan NLP kan hjælpe med at ændre vaner

NLP er bygget på tanken om, at vores adfærd er styret af indre mentale processer – vores tanker, følelser og reaktioner. Når vi forstår, hvordan disse processer fungerer, kan vi begynde at påvirke dem og dermed ændre den måde, vi handler på. NLP er derfor et meget effektivt redskab til at ændre vaner på.

For at ændre vaner ved hjælp af NLP arbejder man med teknikker, der omprogrammerer de indre overbevisninger og følelser, der styrer vanen. Dette gøres ofte ved at ændre den måde, vi opfatter en handling på eller ved at erstatte den med en ny handling, der føles lige så naturlig som den gamle.

10 tips til at ændre vaner med NLP

Nedenfor er et diagram med nogle tips, der kan hjælpe dig med at ændre en vane ved hjælp af NLP-teknikker.

TipBeskrivelse
1. Identificer udløserenHvad udløser din vane? Find den situation, følelse eller tanke, der starter den dårlige vane.
2. Visualisér det ønskede resultatForestil dig i detaljer, hvordan du ønsker at handle i stedet for den dårlige vane.
3. Forbind den nye vane med positive følelserBrug NLP-ankringsteknikker til at forbinde nye, gode vaner med positive følelser.
4. Brug “swish”-teknikkenBrug en NLP-teknik til at “swappe” den dårlige vane med en ny, positiv vane i dit sind.
5. Bryd vanen gradvistStart med små ændringer i din daglige rutine for at gøre den nye vane lettere at implementere.
6. Hold dig ansvarligArbejd med en coach eller en partner for at holde dig ansvarlig for dine fremskridt.
7. Fejr små sejreAnerkend og fejr hver lille succes for at forstærke den nye vane.
8. Lav en vane-udløserSkab en bevidst udløser, der minder dig om at bruge den nye vane, når du normalt ville falde tilbage i den gamle.
9. Fokuser på “hvorfor” du ændrer vanenHold fast i din motivation ved konstant at minde dig selv om, hvorfor du ønsker forandringen.
10. Vær tålmodig og vedholdendeVaneændring tager tid. Giv dig selv tid og rum til at fejle og starte forfra.
10 tips til at ændre vaner

Case: Tobias’ rejse mod bedre vaner gennem coaching

Tobias var i starten af 30’erne og havde udviklet en vane med konstant at tjekke sin telefon. Instagram, mails og andre sociale medier blev ubevidst tjekket i løbet af dagen, selv når han egentlig burde være fokuseret på sit arbejde eller i sociale sammenhænge. Det var en vane, der ikke kun spildte tid, men også skabte en følelse af rastløshed og manglende fokus. Tobias følte sig ofte distraheret og utilfreds, og det påvirkede hans produktivitet.

Efter gentagne forsøg på at kontrollere sin skærmtid selv, besluttede Tobias at starte et coachingforløb med fokus på at ændre denne vane. Gennem NLP-teknikker begyndte vi at afdække, hvad der præcist udløste hans trang til konstant at tjekke telefonen. Vi opdagede, at det ofte skete, når Tobias følte sig usikker på, hvad han skulle gøre næste gang i sin arbejdsdag, eller når han søgte en form for hurtig mental pause.

Ved hjælp af NLP-teknikker arbejdede vi på at ændre Tobias’ reaktion på disse udløsere. En af de første teknikker, vi brugte, var at visualisere det ønskede resultat. I stedet for at gribe ud efter telefonen begyndte Tobias at visualisere sig selv tage dybe vejrtrækninger og fokusere på den næste opgave eller at tage en kort gåtur, når han havde brug for en pause.

Vi brugte også NLP’s “swish”-teknik, hvor Tobias mentalt “swappede” billedet af sig selv, der tjekker sin telefon, med et billede af ham selv, der i stedet er dybt fokuseret på sit arbejde eller aktivt nyder en pause uden distraktion. Dette hjalp med at ændre den automatiske reaktion.

Tobias begyndte gradvist at erstatte sin skærmtid med nye, mere produktive vaner. Han indførte for eksempel små tidsblokke, hvor han tillod sig selv at tjekke sin telefon, og uden for disse tidspunkter brugte han positive ankre for at holde sig fokuseret. I stedet for at tjekke telefonen hele tiden, begyndte han at tage små skridt mod at være mere til stede og opmærksom, både på arbejdet og i sociale sammenhænge.

Efter nogle uger havde Tobias markant reduceret sin skærmtid og opdaget, at han følte sig mere produktiv, mindre stresset og mere tilfreds med sin dag. Han havde lært at tage kontrol over en vane, der før føltes som en autopilotreaktion, og erstattet den med bevidste handlinger, der støttede hans mål og velvære

Hvis du går og kæmper med en dårlig vane eller bare har lyst til at arbejde med at opbygge nye og gode vaner, så book en session her. Gennem coaching kan vi ændre vaner, skabe nye vaner og stoppe dårlige vaner.